Ieder mens is liefde

Er gebeurt iets fantastisch: je gaat komen bij de liefde die in je hart zit.

Mijn hele leven ben ik bezig met mezelf te onderhouden, zoals dat heet. Ik moet zorgen voor brood op de plank. Wie niet! Bij mij gaat dat echter altijd samen met overdrijving, dan moet het ook meteen supergoed zijn. Ik moet presteren. Hierdoor dompel ik onder in mijn werk en kom er niet meer uit. Het is (was) alles of niets. Dus moest ik er helemaal voor gaan.

Toen ik dat door kreeg (schrik niet dat duurde tientallen jaren), op een bergtop in Italië en tijdens een soort kluizenaarsbestaan in Japan, werd ik wakker.

Door alleen maar met presteren bezig te zijn vergeet je dat je mens bent. Je zit in een stramien van opstaan, werken, ’s avonds uitrusten voor de tv/internet en slapen, opstaan enzovoort. Totdat je vakantie krijgt en in verwarring raakt omdat je je stramien even kwijt bent.

Pas wanneer je teruggeworpen wordt op jezelf en hierin blijft stil staan gebeurt er iets fantastisch met je. Stil staan betekent niet je tijd gaan besteden aan andere prestaties of nuttige bezigheden, want dan kom je opnieuw niet bij jezelf en wat belangrijker is: bij je hart.

Nee, je gaat naar binnen en kijkt rond bij jezelf. Wie ben je en wat wil je nu eigenlijk. De verwarring en chaos zijn compleet. Je zoekt ook dan houvast, je wilt bevestiging en zeker weten dat je wel nuttig bezig bent! Want dat is ons zo geleerd: nuttig bezig zijn en presteren.

Je struikelt over allerlei gedachten. Ik heb me met name in Japan verdiept in Boeddha. De kracht van zijn filosofie is dat hij alles relativeert en inziet dat alles niets is. Voor de rest moet je daar ook geen woorden aan wijden. Klaar. Stop met denken. Zorg dat je eten en drinken hebt en een dak boven je hoofd en probeer daarna uitsluitend je hart te volgen en laat al die bezwarende obstakels van gedachten los.

Opeens ga je dan iets voelen. Je zweeft. Je wordt een Wolkenwandelaar, die iedere keer dat je je allerlei dingen gaat afvragen en gaat denken weer naar beneden valt.

Het is tijdens deze momenten van voelen, van je hart wagenwijd openzetten dat je iets begint waar te nemen dat om het op zijn Boeddha’s te zeggen Alles is of Niets. Je kunt het niet bevatten. Je kunt het enkel bespeuren, nog amper voelen. Je gaat komen bij de liefde die in je hart zit.

Het is de liefde die in ieders hart ligt. Zelfs de grootste schurk, moordenaar en sadist heeft dit in zijn hart. Maar het verhaal wordt nog veel mooier.

De liefde hebben wij niet en zullen we ook nooit in ons bezit krijgen. Hij of zij is niet te koop. Het is geen handelswaar. De liefde is in ons en we kunnen het alleen maar voelen door ons er voor open te stellen.

Want hoe bizar het misschien ook mag klinken, hoe tegenstrijdig wanneer je kijkt naar de verschrikkelijke daden van de mens. De afbraak van alles wat schoon en mooi is.

Want IEDER MENS IS LIEFDE.

Deze liefdeskennis is de basis voor de vreedzaamheid en het fundament van de hemel op onze aarde.

1 commentaar

  1. 13 maart 2015    

    Beste Rob,
    Wat je schrijft is zo waar! Ik heb hetzelfde mogen ervaren gedurende de 2 maanden dat ik thuis zat en noodgedwongen niets deed. Ik voelde me zo verbonden met een diepere waarheid en kreeg toegang tot mijn diepere zelf, met allerlei inzichten, een dieper invoelen en vreugde tot gevolg. Iets waar mijn ziel wel al véél langer naar had verlangd, maar nu spontaan aan mij werd aangeboden. Ik wens het iedereen toe dit te mogen ervaren. Eens terug in de mallemolen van het leven, ben je toch nooit meer dezelfde… Daarom :mediteer zo véél mogelijk, beoefen yoga, trek je terug in de natuur, doe zo vaak als mogelijk niets en ga daarbij naar binnen. Dit is geen teken van luiheid, maar één van liefde voor jezelf en anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Liefde is

Liefde is het enige wat er toe doet

Agenda Bijeenkomsten van het Hart

1e Bijeenkomst zondag 3 mei 2015

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Abonneer je op liefdevolle berichten via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven en nieuwe positieve berichten te ontvangen